Článek ze serveru www.SOFTreport.cz22.10.2007
Tiler - Jak vytvořit lem kolem zrcadla – bombátoIng. Vladislav Pavlík

 
V následujícím popisu si ukážeme postup, jak vytvořit lem kolem zrcadla s využitím bombát.

Bombáta která budeme používat, naleznete v sekci download. Stáhněte si tyto objekty (soubory Bombata.zip a Bombata2.zip) a rozbalte je mezi ostatní objkety ArConu např. do složky …\Arcon\Objekte\Koupelna\Bombata.

Aby vám byl níže uvedený postup srozumitelný, vyžaduje se znalost určitých funkcí ArConu. Zejména Seskupení, Vícenásobné kopírování, Otáčení, Zarovnání a další...

Předpokládáme, že máte v ArConu vytvořenou koupelnu s rozmístěným vybavením a umístěné zrcadlo (viz obr.1).

Obr.1 Vytvořený návrh v ArConu

Nejdříve vytvoříme lem kolem zrcadla a použijeme k tomu objekty-bombáta:

1. Jako první vytvořte lem na horní straně zrcadla. V design režimu vyberte z katalogu objektů (Koupelna – Bambata) bombáto b1 a umístěte jej např. na levou stranu zrcadla. Pomozte si případně pomocnými čarami. Nastavte správnou výšku bombáta tak, aby bylo nad zrcadlem. Pomocí funkce Vícenásobné kopírování zkopírujte bombáto v potřebném počtu (v našem případě 5) podél horní strany zrcadla. Nezapomeňte přitom na spáru mezi bombáty. Pokud má bombáto délku 200 mm nastavte vzdálenost kopírování 203 až 205 mm.
2. Krajní bombáta mají být seříznutá. Vymažte proto krajní bombáta, z katalogu vyberte bombáto b1_zrez1 a umístěte na místa krajních bombát. Bombáto na levé straně zrcadlově otočte. Výsledek operace je na obr.2.

Obr. 2 Bombáto podél horní strany zrcadla

3. Vyberte všechna bombáta pomocí klávesy [Shift] a vytvořte z nich skupinu.
4. Ponechte skupinu vybranou a zkopírujte ji např. vlevo. Zkopírovanou skupinu rozpadněte a upravte podle délky svislé strany zrcadla. Opět seskupte a otočte kolem osy X nebo Y (podle vašeho projektu) o 90 stupňů (viz obr. 3).

Obr. 3 Vytvořená kópie, upraveno a otočeno

5. Nyní zarovnejte pomocí funkcí vyrovnání na levou stranu zrcadla.
6. Zbývající dvě strany lemu vytvoříte tak, že nejdříve zkopírujete již vytvořené lemy, otočíme je kolem osy X nebo Y o 180 stupňů a nakonec vyrovnáte se stávajícími lemy (viz obr. 4).

Obr. 4 Kompletní lem kolem zrcadla

7. Lemy jsou vytvořeny, zbývá je ještě otexturovat. Můžete použít přímo texturu z databáze dlažeb. V našem vzorovém projektu je použita textura ze série RAKO – Arde. Vyberte v ArConu katalog textur, „rozdělte“ ho na dvě části a z levé části vyberte Tento počítač\C:\Program Files\Tiler\Db\Textury\LB_03_2007\RAKO\Bathroom\Arde. V pravé části katalogu se zobrazí seznam textur. Vyberte texturu bombáta 200x50_wlre8003 a přetáhněte ji na objekty (viz obr. 5). Vyberte opět Datový systém aby se zobrazil standardní katalog textur.

Obr. 5 Definice textury na lem

Hotovo.Vytvořením obkladů na stěnách a dlažeb na podlaze koupelny návrh dokončíte. Výsledný návrh koupelny je na obr.6.

Obr. 6 Výsledný návrh

Bližší informace jak vytvořit obklad naleznete v tipu Jak vytvořit lem kolem zrcadla – listela.

 

Vydává SOFTconsult, spol. s r. o.
© 2001 Všechna práva vyhrazena.

tisk